maandag 27 juli 2009

Dieren IV

In ons huis had zich een nest verschanst van een dier waar het woordenboek geen Nederlandse vertaling voor heeft, behalve "soort horzel". Ze maken oersterke huisjes - onze hulp zei dat ze sterker zijn dan cement en steviger dan mensenhuizen - waar de larven in groeien. Zodra de larven uitkomen, breken ze uit hun omhulsel weg en vliegen ze vrij. Hier zie het huisje dat we van ons plafond hebben getrokken, je ziet aan de vorm waar er nog larven zitten:

Hierboven zie je zo'n opengebroken larve-omhulsel.
De beestjes zelf zien er angstaanjagend uit, hoewel hieronder op de foto hij er erg mooi uitziet. Ze zijn ongeveer 2 vingerkootjes lang, en twee stengels waarvan we denken dat het een soort benen zijn, hangen onder hun lijf naar beneden als ze vliegen. Op de foto zie je een dode, en daar heeft hij die lange benen helaas opgevouwen. Je kunt zien dat hun lijf uit twee delen bestaat, verbonden door slechts een dun geel stengeltje. Dat ziet er heel raar uit als ze vliegen. Ze hebben een grappige krulsnor en hun steek schijnt ontzettend pijn te doen. Verwijderen die boel dus!
We zitten natuurlijk in het buitengebied en daar zijn veel roofvogels. Wat hier veel voorkomt zijn gieren. In het westen vinden wij gieren altijd maar vieze, enge beesten, omdat ze de kadavers van reeds dode dieren opeten. Maar in veel natuurreligies zijn gieren erg spiritueel, omdat ze de brug vormen van het leven op aarde naar het leven in het hiernamaals, en omdat ze zo nuttig, juist doordat ze de kadavers opruimen. Gieren zijn, voor zover wij weten, de enige roofvogels die in groepen leven. Ze cirkelen boven een kadaver, en gaan dan één voor één naar beneden om er van te eten. Er worden hier speciaal voor de gieren kadavers neerlegd op bepaalde voedingsplekken. Hieronder zie je zo'n troep gieren, vlakbij ons huis. Laatst vloog er eentje recht over ons huis en konden we 'm geweldig goed bekijken, helaas konden we dat niet fotograferen.

Hier nog een plaatje van een aasgier uit Wikipedia:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten